Božićni motivi – Wallpapers – Desktop pozadine

Nov 28, 2010 by

Božićni motivi – Wallpapers – Desktop pozadine
Hrvatska riječ božić zapravo je umanjenica riječi bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog – Isus.
U anglosaksonskim jezicima, etimologija seže do riječi geol od koje je derivirana današnja engleska riječ Yule. Engleska riječ Christmas skraćenica je od sintagme Christ’s mass (Kristova misa), a potječe od srednjoengleskog Christemasse i staroengleskog masse. Drugi etimolozi vjeruju da je to posuđenica od egipatske složenice Khristos-Mas (Kristovo rođenje).
U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje – u španjolskom (navidad), portugalskom (natal) i francuskom Noël. U njemačkome Weihnachten znači “blagoslovljena, sveta, štovana noć”.
Utjecajem engleskog jezika proširila se i skraćenica xmas. U starim grčkim inačicama Novog zavjeta, grčko slovo hi (?) prvo je slovo imena Krist. Od sredine 16. stoljeća slično se latiničko slovo X koristilo za skraćenicu riječi Krist.
izvor: wikipedia

Hrvatska riječ božić zapravo je umanjenica riječi bog, a potom je preuzeta kao naziv blagdana te označava da se na taj dan rodio mali Bog – Isus.U anglosaksonskim jezicima, etimologija seže do riječi geol od koje je derivirana današnja engleska riječ Yule. Engleska riječ Christmas skraćenica je od sintagme Christ’s mass (Kristova misa), a potječe od srednjoengleskog Christemasse i staroengleskog masse. Drugi etimolozi vjeruju da je to posuđenica od egipatske složenice Khristos-Mas (Kristovo rođenje).U ostalim se jezicima naziv Božića veže uz riječi koje opisuju rođenje – u španjolskom (navidad), portugalskom (natal) i francuskom Noël. U njemačkome Weihnachten znači “blagoslovljena, sveta, štovana noć”.Utjecajem engleskog jezika proširila se i skraćenica xmas. U starim grčkim inačicama Novog zavjeta, grčko slovo hi (?) prvo je slovo imena Krist. Od sredine 16. stoljeća slično se latiničko slovo X koristilo za skraćenicu riječi Krist.

Preuzmi desktop pozadine

download


1 Komentar

  1. Mateja

    Thanks :)

Ostavi Komentar